06 marca 2012

Równowaga kwasowo-zasadowa

sport,trening,dieta finkesport

Yin-yang krótko można określić jako równowagę. Podobnie jest z równowagą w naszym organizmie, którą medycyna nazwała równowagą kwasowo-zasadową. Od początku powstania tego bloga, chciałem opisywać trudne zagadnienia łatwo i przyjemnie. Nie zawsze jednak mi to wychodzi. Przygotowując post często czytałem słowa, które sam musiałem sprawdzić i chcę wam dać gotowy i przejrzysty produkt końcowy.

Organizm ludzki, skupiając się na jego układzie krwionośnym najlepiej działa, jeśli odczyn krwi mieści się w przedziale 7,35-7,45. Jednym z głównym czynników, na którym się skupimy, jest odpowiednio skonstruowana dieta, aby odczyn krwi mieścił się w granicach normy.

Niebezpiecznie robi się, kiedy Yin przeważa na Yang- w naszym przypadku zachwianie równowagi następuje w przedziale 6,8 i większym niż 7,8. Jeśli w naszym organizmie przeważają procesy zakwaszające, nazywamy to kwasicą, a jeśli przeważają procesy alkalizujące, nazywa się to zasadowicą.

DIETA ma zasadniczy wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niestety większość z was nie spotkała się nigdy z określeniem równowaga kwasowo-zasadowa, dzięki której możemy uniknąć wielu chorób. Produkty, które spożywamy mają różne odczyny, co ma istotny wpływ na nasz organizm.

Osoby ćwiczące na siłowni chcące przybrać na masie stosują diety wysokoenergetyczne, czyli spożywają bardzo dużo jedzenia w postaci białek i węglowodanów, a także tłuszczów, z których większość zalicza się do produktów zakwaszających. Niestety błędem jest małe spożycie warzyw i owoców, które przywracają równowagę w organizmie. Minusem warzyw i owoców jest ich niska energetyczność, w stosunku do ich wielkości i często zniechęca to ludzi chcących przybrać na masie.

Produkty najbardziej zakwaszające:
- kawa,
- wołowina,
- czarna herbata,
- ryż biały,
- makarony białe,
- drób,
- wieprzowina,
- cukier,
- owies,
- jajka,
- ryby.

Są to tylko niektóre produkty, które zakwaszają nasz organizm. Podkreśliłem produkty najbardziej popularne wśród osób chcących przybrać na masie i mogę stwierdzić, że dieta tych ludzi opiera się głównie na produktach zamieszczonych powyżej.

Produkty alkalizujące (produkty o działaniu przeciwnym do wymienione wyżej):
- jogurt naturalny,
- cytryna,
- arbuz,
- mango,
- suszone figi i daktyle,
- kiwi,
- winogrona,
- ananas,
- gruszka,
- morele,
- jabłka słodkie,
- buraki,
- brokuły,
- kapusta.


Dodając do każdego posiłku warzywa i owoce możemy przeciwdziałać zakwaszaniu organizmu.

SZKODLIWE DZIAŁANIE KWASÓW W ORGANIZMIE:
- zmarszczki,
- szybsze starzenie,
- ciemne kręgi pod oczami to jedno z pierwszych objawów kwasicy,
- bóle głowy,
- niestrawność,
- niedoskonałości skórne,
- brak energii życiowej,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- choroby układy krążenia np. zawały, uczucie zimna w kończynach, nadciśnienie.


Osoby chcące zredukować swoją masę ciała muszą koniecznie przyjrzeć się super dietą białkowym, które mogą zakwaszać organizm.

3 komentarze:

  1. Moim zdaniem najlepsza dieta jest wtedy gdy slodycze zastapi sie warzywami i owocami a kawe woda. Ale ja nie oddam kawy za nic :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie to wszystko ciekawe. I faktycznie trzeba się w to zagłębić, bo trudno wyczuć produkty z obu grup za pomocą zdrowego rozsądku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko wymaga sporej ilosci testow i obserwownia reakcji organizmu

    OdpowiedzUsuń